Home A WWE legveszedelmesebb teremtménye: a Hell in a Cell

A WWE legveszedelmesebb teremtménye: a Hell in a Cell

hellinacell

Nyakunkon az év egyik legjobban várt gálája, a Hell in a Cell. Az idei adás igazán különleges és történelmi lesz, hiszen megrendezésre kerül a legelső női Hell in a Cell meccs. Ezelőtt sosem léptek nők a ketrecbe, de szerencsére ennek is eljött az ideje. Azonban ennek a meccstípusnak igen hosszú, és már-már csodás története van. Rengeteg vért követelt már eme teremtmény, és nem ok nélkül. Talán csak egy ketrecnek tűnik, de ez sokkal több annál. Ahogy a nevében is szerepel, könnyen elszabadul benne a pokol, és olyan dolgokat láthatunk, amelyektől felállunk a TV-ink előtt, majd csendben, szájtátva figyeljük, hogy mi fog történni. Ebben az írásban felvázolnám nektek a Hell in a Cell történetét és pusztításait röviden.

07666e428566b1996c5c0d67c8da8b116e60cfba_hq

A legelső Hell in a Cell meccs 1997. október 5-én került megrendezésre a Badd Blood gálán. The Undertaker és Shawn Michaels csapott össze a WWF bajnoki cím első számú kihívói jogáért. Ez a meccs nem csak a ketrec sajátosságait mutatta be, hanem terepet adott Undertaker halottnak hitt féltestvére, Kane debütálásának. Habár emiatt Undertaker veszített, kétség kívül remek módon megalapozta a ketrec népszerűségéhez vezető utat.

A Hell in a Cell nem véletlenül oly ritka meccstípus: nehéz szállítani és összerakni, ezért a WWE csak különleges alkalmakra ír ki ilyen meccset. Ilyen különleges alkalom például egy-egy nagyobb viszály lezárása, vagy címmeccsek. Eddig mindössze 33 Hell in a Cell meccs került megrendezésre, és a nagy részükben valóban elszabadult a pokol.

undertaker_crop_exact

A legelső ilyen ominózus eset az Undertaker vs Mankind meccs volt. A legtöbben ezt tartják a legbrutálisabb meccsnek, amely teljes mértékben megalapozott állítás: a meccs első részében Undertaker ledobta Mankind-ot a ketrec tetejéről a kommentátor asztalra. Ekkor az orvosok elkezdték kivinni hordágyon, ám ő visszamászott a ketrec tetejére, és ezúttal egy Chokeslam-et kapott ott, amely be is szakadt, és egyenest a kemény ringpadlóra esett. Ezután már maga Undertaker is azt hitte, hogy meghalt. Mankind tovább küzdött, és a meccs végén ismét kapott egy Chokeslam-et, de persze ebben is volt egy kis brutalitás: a ringpadlóra kiborított sok-sok rajzszögbe lett beledobva. A “rémálomnak” egy Tombstone Piledriver vetett véget. Mick szerint az volt a szerencséje, hogy rosszul esett le a Chokeslam-ből. (a ketrec tetejéről) Ugyanis ha úgy esik, ahogy egy Chokeslam esetében általában szokás, akkor biztosan meghal. Igazán szerencsésnek érezheti magát, hogy életben van, és ő lehet a RAW General Manager-e.

Természetesen nem mindig szükséges a ketrecen kívül lenni ahhoz, hogy komoly pusztításokat lehessen véghez vinni. A PG érkezte előtt gyakoriak voltak a brutális meccsek, viszont mi a helyzet mostanában? Lehet a gyermekbarát besorolás mellett is olyan meccset összehozni, amely kihasználja a ketrec sajátosságait? A válasz egy egyértelmű igen! Teljesen meglepő módon ebben is szerepe volt Undertakernek. A 2015-ös Hell in a Cell gálán Brock Lesnar ellen szállt ringbe, és mondhatni, felforgatták a ringet. Használták az acéllépcsőt, székeket, sőt, még a ringpadlót is feltépték. Taker a kora ellenére is megmutatta a közönségnek, hogy egy Brock-szerű “állattal” is fel tudja venni a versenyt, ezzel megmutatva a fiataloknak, hogy még mindig nem aludt ki teljesen a benne égő láng, amely vezérli. (megjegyzés: ez az írás teljesen pártatlan, azaz nem befolyásol semmit sem az, hogy éppenséggel kinek vagyok a rajongója, csupán a tényeket írom.)

236_hiac_10252015jg_1725-2211930126-600x337

A kisebb időbeli ugrás után kicsit térjünk vissza a 2000-es évek elejére. Az évezredforduló után úgy tűnt, hogy Triple H az, aki birtokolja a Hell in a Cell-t, mint annak a “királya”. Legyőzte Cactus Jack-et a legelső Hell in a Cell meccsén, amellyel sikeresen befuttatta a “The Game” karakterét. 2012-ig mindössze 3 Hell in a Cell meccset veszített el a 9-ből. 3 ember ellen veszített: Kurt Angle, Batista és Undertaker. Övé a legjobb győzelem-vereség arány, de még így sem ő az, aki a legtöbbször lépett be a ketrecbe.

008_raw_01252016ca_0155-3259911023

Sokszor volt már róla szó, de nem elhanyagolható ez a rekord. Undertaker már 14 alkalommal vett részt Hell in a Cell meccsben, és ezeknek a nagy részét – szám szerint 8-at – meg is nyert. A legutóbbi meccse Shane McMahon ellen volt, melyben mindketten bőven kitettek magukért. Taker nevéhez fűződik még egy Hell in a Cell rekord: 2009-ben, a ketrec létrehozása után 12 évvel történt meg az első öv csere; CM Punk-ot győzte le a World Heavyweight Championship-ért.

buckle23

A Hell in a Cell-t egyértelműen Triple H és Undertaker uralja, ám nem szabad megfeledkezni az olyan legendák meccseiről sem, mint Mick Foley, Shawn Michaels, vagy Stone Cold Steve Austin. A ketrecbe lépők egyértelműen kockázatot vállalnak, és vannak, akik ezeket a rizikókat egyre nagyobb magasságokba emelik. Ilyen például Mick Foley és Shane McMahon. Félelmet nem ismerve ugrottak le a ketrec tetejéről hogy a közönséget szórakoztassák és epikusabbnál epikusabb pillanatokat tárjanak elénk. Triple H, Kane, Brock Lesnar és Undertaker inkább kihasználták a ketrec “belső” adottságait, és azokkal győzték le, gyengítették az ellenfeleiket. Eljött az ideje, hogy a fiatalok ezen legendák nyomába lépjenek, és megmutassák, hogy még bőven van potenciál az ördög Játszóterében. Valószínűleg Kevin Owens és Seth Rollins hatalmasat alkot majd, de nem szabad megfeledkezni a hölgyemények meccséről sem, hiszen történelmet fognak írni. Amint a ketrec leereszkedik, abban a pillanatban szinte biztossá válik, hogy pusztításnak leszünk majd szemtanúi.

LEAVE YOUR COMMENT

Az email címet nem tesszük közzé.